El Yapımı Atkı Modelleri
Atkı modelleri, soğuk kış aylarının vazgeçilmez sıcacık aksesuarlarındandır. Atkıları, hobi olarak kendiniz de istediğiniz renk ve modellerde şiş veya tığ ile örebilirsiniz. Seçeceğiniz modele göre şiş boyutu ve ip tercihi değişebilir. Öreceğiniz atkıları ister kendinize isterseniz de sevdiklerinize örerek hediye edebilirsiniz. El yapımı atkılar, hediyelik eşyalar arasında güzel bir tercihtir. Siz de kendin yap atkı modelleri sayesinde sevdiklerinize istediğiniz tasarım ve renklerde atkılar örün. Bu yazımızda örebileceğiniz çeşitli atkı modellerini açıkladım.
Düz Örgüden Oluşan Atkı Modeli
Düz örgüden yapılan atkılar sade ve şık durur. Eğer düz örgüden atkı örmek istiyor ve örgüye yeni başlayanlardansanız ilk önce düz örgü modelini öğrenin. Çünkü, düz atkı modelli diğer birçok modellerin geçişlerinde kullanılır. Şiş veya tığ ile yapılabilen düz örgü modelinden biraz bahsedelim. Şiş ile örülen düz örgü modelini anlatacağız; öncelikle örgüye şişe ilmek atmakla başlayın. İlmek sayısı öreceğiniz modele ve istediğiniz boyuta göre değişir.
İlmekleri attıktan sonra sağ şişi soldaki ilmeğin ilkine batırıp diğer tarafa geçirin. Geçirdikten sonra şişe bir kez ip dolayıp ilmeğin içerisinden geçirerek örmeye devam edin. Bu işlem ile birinci düz ilmek tamamlanır. 2. 3 veya 4. İlmek için de aynı işlemi uygulayın ve bu şekilde devam edin. Düz örgünün işlemi bu şekildedir. Farklı tasarımlarda atkı yapımı için ilk önce düz örgü modelini öğrenin. Oldukça kolay olan bu örgü modeli dediğim gibi ilk kez örgüye örecekseniz bu modeli öğrenmekle başlayın. Düz örgü modelini öğrendikten sonra farklı modeller deneyin. Birçok farklı modellerin temelinde düz örgü işlemi vardır. Sadece düz örgü işlemi ile de örme atkı yapabilirsiniz.
Selanik Örgüden Yapılan Atkı Modeli
Selanik örgü modeli birçok örgüde kullanılan iki sıra örgünün bir sıraya denk gelmesi modelidir. Düz örgüye daha çok benzer. Şiş ve yün iple yapılan Selanik örgü modelini kısaca anlatalım. İlk sıra için örgüye ilmek atmakla başlayın. İlk sıraya bir kenar ilmek atın. İkinci sıraya geçince 1 ters 1 düz ilmek almadan önce ipi şişe dolayın daha sonra 1 ters 1 düz şekilde devam edin. Sonunda ise tekrar bir ilmek atın. İkinci sıraya geçince 1 teres 1 düz ilmek almadan ipi şişe dolayın sonra bir ters bir düz şeklinde devam edin sonunda ise tekrar 1 ilmek atın. Üçüncü sırada 1 kenar ilmek ve şişin üzerine dolama yöntemi uygulayın.
Bir önceki sırada örmeden attığınız ilmekleri dolamalı ters olarak örün. 1 düz örün örmeden önce şişe ipi dolayın. Sonuna gelince 1 kenar ilmek atınız. İlk sıra için ördüğünüz şekli diğer sıraya geçtiğinizde ilk sıranın tam tersini ördüğünüz zaman iki sıranız eşitlenir. Selanik örgü modelinden örme atkı yapabilirsiniz.
Pirinç Örgüden Yapılan Atkı Modeli
Pirinç örgü modeli, düz ve ters ilmeklerin yer değiştirmesi sonucunda oluşan modeldir. Tekli veya çiftli olarak yapılabilir. Tekli pirinç modeli düz örgü yönteminin bir düz bir ters şeklinde gitmesidir. Çift pirinç modeli ise bir düz bir ters modelinin iki sıra örülmesidir. Üçüncü ve dördüncü sıraya gelindiğinde ise düzlerin üzerine ters terslerin üzerine düz örülür. Bu örgü modelinden her renkte ve boyutta atkı modelleri yapılır. Tekli pirinç örgü modelinde her sırada yapılan değişiklik çiftli pirinç modelinde iki sırada bir yapılır.
Haraşo Atkı Modeli
Haraşo örgü, örme işleminin aynı yöne doğru uygulanması sonucunda oluşan örgü modelidir. Bu örgünün ön kısmı ve arka kısmı aynı modelden oluşur. Haraşo örgü modelinden birçok ürün yapılmaktadır. Sade atkı modeli yapmak isterseniz bu modeli tercih edebilirsiniz. Hem sade hem de sıcacık bu yün atkı modeli, erkekler için de uygun bir modeldir. Erkek arkadaşa atkı örme düşüncesindeyseniz bu model ideal bir tercih olur.
Zig Zag Atkı Modeli
Zig zag örgü modelinden çok şık boyunluklar, atkılar yapılır. Eğer zig zag modelde bir atkı örmek isterseniz başlangıç olarak 3 sıra yukarıda bahsettiğimiz Haraşo örgü örün. Ön kısmına gelince 1 tane ilmeği düz alıp 1 tane doluyoruz. Bunu 6 ya tamamladıktan sonra 3 tane ilmeği 1 karede toplayın ve tekrardan 6 tane düz ilmek örün. Sonra ipi 1 tane dolayın 1 tane düz ilmek örün düz ilmekten sonra 1 tane daha dolayın. Sıranın sonuna gelene kadar aynı işlemleri devam edin. Arka tarafa geçince bütün ilmekleri ters olacak şekilde örün. Tekrar ön tarafa geçince ön tarafta yaptığınız işlemlerin aynısını tekrarlayın. Süreç böyle devam edecek ve zig zag modeller oluşacaktır. Sevgilinize atkı örmek isterseniz bu modeli tercih edebilirsiniz. Hem sade bir motif hem de çok şık duracak olan bu sıcacık atkıyı sevgiliniz çok beğenecektir. Erkeklere her motif yakışmayabilir örneğin, kalpli ve çiçekli gibi motifler erkekler tarafından tercih edilmez. Bu yüzden bu model sade ve ağır duruşu sayesinde erkeklerin de kullanabileceği atkı modelleri arasındadır.
Saçaklı Atkı Modeli
İstediğiniz boyutta ve tasarımda ördüğünüz atkıları isterseniz saçak ekleyerek saçaklı model elde edebilirsiniz. Bu işlem, örmenin son aşamasında yapılabilir. Sonradan püskül yapımı için birçok yöntem vardır. Bir tane püskül yapımı örneği verecek olursak; bunun için öncellikle 20 adet zincir çekiniz. Zincirin ucuna geldiğinizde ördüğünüz zinciri başka bir ipe geçiriniz; son iki zinciri geçtiğiniz iple örünüz. Burgular yaklaşık 10cm uzunluğunda olur siz daha uzun da yapabilirsiniz. Bu ölçüyü burgu yaptığınızda püskül uzunluğu yarısı kadar yani 5 cm olur. İki farklı ipi de ters yönde çevirerek bükün. Daha sonra bırakın şekli alacaktır. Bu şekildeyken diğer burgu püsküllere geçiş yapın. Sonra atkının alanına göre zincir çekin elde ettiğiniz püskülleri atkının ucuna dikebilirsiniz. Saçaklar atkılara farlı bir tarz katar. Birçok örgü modelleri saçaklı tercih edilir. Atkı örme yöntemleri öğrenildikten sonra saçaklı kısım isterseniz bu çok daha basittir.
Boyunluk Modeli
Atkı çeşitleri arasında yer alan boyunluk modeli hem şık tasarımlı hem de boyun bölgesini soğuktan korumaya yardımcı olarak tasarlanmıştır. Erkekler tarafından da bayanlar tarafından da tercih edilen bir çeşittir. Bu tercih model ve renk seçeneklerine göre değişebilir. Boyunluk yapımı basit atkı modelleri arasında yer alır. Farklı modellerde yapılabilir. Bir tane el yapımı atkı modeline örnek verecek olursak işe şişe ilmek atmakla başlayın. Ölçüsünü istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 1 düz 1 ters olarak örgü örme işlemine başlayın. Arka sırada da aynı işlemi uygulayın. Normal düz atkı modeli elde edin bittikten sonra iki ucunu aynı renk iple birbirine birleştirip dikin. Boyunluğunuz hazır. Dikişsiz isterseniz dikişsiz yapılan modelleri de mevcuttur.
Sık Örgüden Yapılan Atkı Modeli
Sık örgü modeli içerisine soğuk geçirmeme özelliği ile kış aylarının vazgeçilmez aksesuarları arasındadır. İster tığ ile ister şiş ile farklı renklerde sık atkı modelleri yapabilirsiniz. Sık örgü yapımı birçok farklı türde olabilir. Bir tane örnek model sizinle paylaşacağım. Bunun için 5-6 mm şiş ve buna uygun istediğiniz renkte bir ip almalısınız. Örmeye 46 ilmekle başlayabilirsiniz. İlk iki sırayı ters örgü şeklinde örünüz. Üçüncü sıraya gelince ise iki ters iki düz ilmekler örerek ilerleyin. Diğer sıralarda aynı şekilde iki ters iki düz olarak istediğiniz uzunluğa kadar örmeye devam edin. İstediğiniz uzunluğa ulaşınca örme işlemini tamamlayın. Dilerseniz uç kısmına püskülde ekleyebilirsiniz. Sık örgü modeli hem spor kıyafetlerle hem de şık resmi elbiselerle kullanılabilir. Erkeklerin tercih edebilecekleri sıcacık atkı modelleri arasında yer alır.
Evde Kalan İplerle Yapılan Rengarenk Atkı Modeli
Evde yarım kalan ipleri değerlendirerek rengarenk atkı yapın. Çocuklar için tercih edilebilir. Çocuklar rengarenk atkıları çok severler. Dilerseniz kendinize ya da sevdiklerinize hediye edin. İstediğiniz modellerde yapabilirsiniz. Ben bir tane haraşo örgü modelinden oluşan atkı çeşidinden bahsedeceğim. Genişliğini ve uzunluğunu istediğiniz gibi ayarlayın. Daha sonra elinizde bulunan renklerin sırasını zevkinize göre belirleyin. Şişe 25 ilmek atmakla başlayın daha sonra 1 ilmeği örmeden alarak kalan ilmekleri düz olarak örün. Düz olarak ördükten sonra yine bir ilmeği örmeden alın ve artırma yapın. Artırmayı bir alt sıradan ilmek alarak uygulayın. 21 ilmek düz şekilde örün. Kalan ilmeğin ikisini birlikte birini tek düz örün. İstediğiniz boyuta gelene kadar örebilirsiniz. Evlerinizdeki yarım kalan ipleri atmayın; atkı yapımında değerlendirebilirsiniz. Böylelikle tasarruf etmiş olursunuz.
Tığ ile Yapılan Kare Atkı Modeli
Tığ ile yapılan örgü modellerinin yapımı şiş ile yapılan modellere göre daha pratiktir. Tığ ile yapılan kare atkı modeli örneğine 25 zincirle başlayın. Zincirler çok sıkı ve çok gevşek olmasın. Daha sonra kare modelini koyun eninin daha geniş olmasını isterseniz zincir sayısını artırın. Bu modeli ister kalın tığ ile ister ince tığ ile yapın. Yumuşak olsun derseniz kalın tığ ile yapın. İnce tığ ile de olabilir. Tığ ile örülen kare modeli dilerseniz ikinci sıradan sonra zincir atmadan ilk kenara batırarak deliksiz modelini de yapabilirsiniz. Tığ ile yapılan bu atkı çeşidi basit atkı modelleri arasında yer alır.
El ile Örülen Atkı Modeli
Şiş veya tığ kullanmadan kısa sürede atkı örmeniz mümkün. Bunun için el ile örülen kalın ip modeli almalısınız. Bu ip yumuşacıktır ve herhangi bir aparata ihtiyaç duymadan eliniz ile modeller örebilirsiniz. İsterseniz elinizle zincirler çekerek atkı modeli oluşturun isterseniz bir mukavvaya ipleri sıralayarak kilim dokur gibi örgünüzü örebilirsiniz. Bunlara ek olarak başka yöntemlerde mevcut. Ben bilekte örülen modelini anlatacağım. Başlarken iki tane ipi birleştirip omuz hizanızda ölçü alın. Ve ipleri eşit derecede üç bölüme ayırın. Bu işlem boyutunu ayarlama işlemi için kullanılan yöntemdir. Daha sonra kaldığınız noktadan gevşek zincir atıp bileğinize takın. Bu birinci ilmeğiniz olacak. ilmeğin kenarında kalan ip, boyutu; içerisinde kalan kısım ise çalışma ipiniz olacaktır. Daha sonra baş ve işaret parmağınızın arasına ipi sapan tutar gibi ayırın işaret parmağınızla zincir çekme işlemini gerçekleştirin. Aslında tığ ile zincir çekme işlemi ile aynıdır. Tığ yerine parmağınızı kullanacaksınız. Çektiğiniz zincirler bileğinize geleceği için fazla sıkı yapmayın. 15 tane bileğinizde zincir ilmeği biriktirin. Sayısı istediğiniz boyuta göre değişebilir. Ben 15 zincirli örnek modelini anlatıyorum. Bileğinizdeki ipin birincisini çıkarın ve çalışma alanınız olan ipi içerisine geçirin. Bu çıkardığınız ipi diğer bileğinize ilmek atarak geçirin bileğinizdeki ilmeklerin sayısı bitene kadar bu işlemi gerçekleştirin. Birinci sıra tamamlanmış sayılacak. İkinci sıra içinde aynı işlemler uygulayın. İstediğiniz uzunluğa geldiğinde ipe düğüm atıp bitirin. Aparatsız örülen bu örgü modeli çok pratik ve kolay bir modeldir. Bu pratik yöntem ile atkı yapımı çok daha kolay olacaktır.