Minyatür Bahçe Nedir?
Diğer adı, teraryum da olan mini bahçe küçük minyatür ağaçlardan ve bol çalılardan oluşmaktadır. Günümüzde en şık hediyelik eşyalardan biri olarak satılan minyatür bahçeler aynı zamanda yaratıcı kişilerin hobileri durumundadır. Minyatür bahçe için seçilen bitkilerin, dayanıklı ve yavaş büyüyen bitkilerden seçilmesi gerekir. Tasarımın son derece şık olması, hem ev dekorasyonu tamamlayıcı hem de makbul bir hediye olması nedeniyle en fazla tercih edilenler arasındadır. Gerçek yaşayan bitkilerden oluşması, çok fazla özel bakım istememesi ve uzun yıllar yaşaması nedeniyle en güzel süs eşyası konumundadır.
Minyatür Bahçe Nerede Ve Nasıl Oluşturulur?
Bitkilerin ve zeminin doğru seçilmesi durumunda her yerde yapılabilir. Bitki bilimciler ve ziraat mühendisleri bitkilerin, yaşama koşulları oluşturulduğunda her zaman yaşamalarının mümkün olduğunu söylemektedir. Bitkilerin yaşaması için gerekli olan güneş, nem, ısı ve toprak gereksinimleri karşılandığında iç veya dış mekânlar dâhil her yerde yaşayabilirler. Şık bir cam kap ve kavanozda oluşturulan el yapımı minyatür bahçe için doğal ve gerçek görselliği sağlamak için etrafına yerleştirilen aksesuarların da minik ve genel görüntüye uygun ölçülerde seçilmesi gerekmektedir.
İç ve Dış Mekân Bitkileri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bitkilerin yaşamlarının devamlılığı için bazı temel besin kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. İç mekânlarda yetiştirilen bitkiler yaklaşık 15 derece sıcaklıkta bütün yıl boyunca yaşarlar. Bu ısı iç mekân bitkileri için uygun tropikal ısıdır. Daha dayanıklı bitkiler ise iç mekânlarda yaşayamazlar. Sevgiliye hediye olarak minyatür bahçe hediyesi düşünenlerin tercih edecekleri bitkilerin uzun süre dayanmaları için, yaşayacakları ortama göre seçmeleri faydalı olacaktır.
Canlı Minyatür Bahçelerin Dayanıklılığı Ne Kadardır?
Minyatür bahçeler, hele mini aşk bahçesi gibi düşünülerek hediye edilmişse, içinde bulunan bitkilerin yaşama koşulları oluşturulduğunda uzun yıllar yaşayabilirler. Hatta maksimum 10 yıla kadar yaşayabilen minyatür bitkiler bulunmaktadır. Şayet bir kabın içinde bakılıyorsa belli aralıklarla kök ayrımı ve toprak değişimi ihtiyacı karşılanmalıdır. Evlerde masa süsü bahçe biçiminde yetiştirilen bitkiler veya küçük bir orman çok şık kombinler oluşturmaktadır.
Minyatür Bahçe Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Son yıllarda birçok evleri ve ofisleri süsleyen kişiye özel minyatür bahçe tasarımlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Son yılların yeni dekorasyon trendinin minyatür bahçeler olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bitkilerin yanı sıra, bazı böcekler bile fanus ve akvaryumlarda bakılmaya başlanmıştır. Minyatür bahçe bakımı sanıldığının aksine son derece kolay ve zahmetsizdir. Minyatür bahçe, uzun süre dayanıklı bitkilerden oluşmuş ise iki haftada bir kez sulamak yeterlidir. Bulunduğu mekân ısısının ise 15 derecenin altına düşmemesi ve yılda bir kez toprak değişiminin yapılması yeterlidir.
Minyatür Bahçe İçin Uygun Bitkiler Nelerdir?
Minyatür bahçe (teraryum) için uygun bitkileri seçmek oldukça önemlidir. Minyatür bahçe bitkilerinin öncelikle nemli ortamda yaşayabilen bitkiler olmasına özen göstermek gerekmektedir. Ayrıca, güneşin direk ışıklarından ve fazla rüzgârdan da korunacak bir yerde muhafaza edilmeleri önemlidir. Japon şemsiyesi, arapsaçı, et obur olarak tabir edilen bitkiler, eğrelti otları ile çok nemli ortamları seven saz bitkileri minyatür bahçeler için uygun bitkilerdir. Minyatür bitkilerin bakımında gübreleme işlemi yapılmaz. Sulama yaparken doğrudan ıslatmak yerine sprey biçiminde püskürtmek en doğru sulama yöntemidir. Minyatür bahçe fanus veya kavanozda ise camın nemlenip nemlenmediğinden su ihtiyacı anlaşılmaktadır. Camın üzerinde nem oluşmuşsa suya ihtiyacı olmadığı anlaşılmalıdır. Siz de minyatür bir bahçem olsun istiyorsanız sitemizi ziyaret ederek minyatür bahçe bitki ve tasarımlarımızı inceleyebilirsiniz.