
İnsan Bedeni İle İlgili Şaşırtıcı Bilgiler
İnsanların ilginç özellikleri sayılamayacak kadar çok olsa da bazı özellikler gerçekten de duyanları hayrete düşürüyor. İnsan bedeni bilinen en karmaşık sistemlerden biri. Bazı insanlar tıbbın ilk insanla başladığı, bazıları ise İlyada’da “kusursuz hekim” olarak geçen Aesculapius ile başladığını kabul etse de binlerce yıllık tıbbi bilgimize rağmen dışardan sıradan görünen insan bedenini tam olarak keşfedemediğimiz bir gerçek.
Sağlaklar Mı Şanslı Solaklar Mı?
Boyutsal olarak aynı güce sahip biri sağlak biri solak iki insandan solak olan saat yönü tersinde kuvvet uyguladığında, sağlak olana göre daha güçlü olacaktır. İnsan bedeni hakkında ilginç bilgiler arasında sayabileceğimiz bu olaya günlük hayattan en iyi örnek solakların kavanoz ve şişe kapaklarını daha kolay açmasıdır. Solaklar bu yönüyle her ne kadar şanslı olsalar da yapılan araştırmalar sağlakların yaşam ortalamasının solaklardan 9 yıl fazla olduğunu ve solakların iş kazasına daha fazla maruz kaldığını gösteriyor. Büyük ihtimalle bu, etrafımızda gördüğümüz çoğu makinanın sağ el kullanımına göre tasarlanmasından kaynaklanıyor.
Saçlarımız Gerçekten Çok İlgi Çekici
Erkeklerin saçlarının genelde yumuşak olmadığı bilinen bir gerçek. Bunun sebebi erkeklerin saç kalınlığının kadınlardan iki kat fazla olmasıdır. Bu kalınlık durumu çeşitli hastalıklar ve genetik faktörler neticesinde değişiklik gösterebilir. Saç teli sayısı da yaş, saç rengi, cinsiyet gibi çeşitli faktörlere göre şekilleniyor. En fazla saç kökü 146,000 ile sarışınlardayken onları 110,000 saç kökü ile siyah saçlılar, 100,000 ile kahverengi, 86,000 ile kızıl saçlıların saç kökü sayısı takip ediyor. Saç kökü sayısı saçın gürlüğü ile doğrudan ilişkilidir.
Her ne kadar bilinen efsane saçların ve tırnakların öldükten sonra bir süre uzamaya devam ettiği yönünde olsa da böyle bir şey söz konusu değildir. Uzuyor gibi görünmesi tamamen su kaybından dolayı derinin çekilmesi ile ilgilidir. Bununla birlikte saçın yakılması dışında yok edilmesi çok zordur. Çünkü insan saçının doğada çözülmesi çok yavaştır bu sebeple lavabo giderleri sık sık tıkanır. Saçlar ısıya çok dayanıklı olmasa da insan bedeni hakkında bilinmeyenler arasında saçın iklim değişikliklerine, soğuğa, çoğu doğa olayına ve kimyasallara karşı oldukça dayanıklı olması da sayılabilir. Saçınız düşündüğünüzden daha dayanıklı.
Hücresel Boyutlarımız
Yetişkin bir insanın vücudunda 30 ila 40 trilyon arasında hücre vardır. Her 7-10 yılda bir yenilenen bu hücre sayısına rağmen hepimiz yaşamımızın ilk yarım saatinde tek hücreli bir canlıydık. İnsan bedenine dair bilgiler arasında en ilginci olmaya aday bu durumun sebebi döllenme gerçekleştikten sonraki ilk yarım saat döllenen yumurta üzerinde yeni hücre üretiminin olmamasıdır. Geçen yarım saatin ardından döllenen yumurta hızlı bir gelişme ile embriyoyu oluşturmaya başlar. Üstelik insan vücudunda bulunan en büyük hücre 1mm’lik boyutluyla yumurtadır. Yumurta çıplak gözle görülebilir tek hücre olma özelliğini gösterirken, spermler ise normal bir hücreye ait çekirdekten sadece biraz büyüktür.
Büyüdükçe Küçülüyor Olabilir Miyiz?
Böbreküstü bezleri vücutta adrenalin ve kortizol gibi çeşitli stres hormonlarının salgılanmasında görevli vücut parçamızdır. Hatta üretilen adrenalin sayesinde dünya üzerinde psikolojik sebeplerle cildi kızaran tek canlı türüyüz. İnsanlarla ilgili ilginç bilgiler arasında yalnız insana özgü olanlardan biri olan bu duruma sebep olan böbreküstü bezlerinin tek garip özelliği bu değil. Anne karnında 7. ayını geçiren bir bebeğin böbreküstü bezleri kendi böbrekleriyle aynı büyüklüktedir. Doğuma kadar bir miktar küçülen böbreküstü bezleri yaşamımızın sonuna kadar da küçülmeye devam edecektir. Hatta yaşı ilerlemiş bireylerin böbrek üstü bezleri neredeyse gözle görülemeyecek boyutlara gelebilir.