Mutfakta Sık Yapılan Hatalar
Mutfakta yapılan hatalar zararsız gibi görünen ama aslında herkesin yaptığı zararları büyük olan hatalardır. Besinler yararlı bakteriler ürettiği gibi zararlı bakterilerde üretirler. O yüzden saklanma koşullarına, temizlenme koşullarına, temizlenme koşullarına, pişirilme koşullarına dikkat etmelisiniz. Bütün gıdaların saklanma, temizlenme, pişirilme koşulları birbirinden farklılık gösterir. Bu koşullara sağlıklı gıdalara ulaşabilmek için uymamız gerekir. Mutfak suyun bol kullanıldığı bir ortamdır. Su hijyen için oldukça önemlidir; ancak mutfakta kullanılan eşyaların, bezlerin, yüzeylerin nemli olması sağlığı tehlikeye atan bakteriler üretir. Mutfaklarımızın kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Sizlere bu yazımızda mutfakta sık yapılan hatalardan bahsedeceğiz.
Balı Sıcak Ortamda Saklamak
Balın saklanma koşuluna geçmeden önce nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Bal kaynamış süt ile tüketilmemelidir, çünkü bal 43 derece veüzerinde bir ısıyla birleşen bal besin değerini yitirir. Hastalıklar için şifa kaynağı olan bal, kaynar süt ile tüketildiğinde şekerden öteye geçemediği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Mutfakta yapılan hatalar balın doğru saklanma koşullarının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Balınızı saklarken buzdolabında değil, oda sıcaklığında ve güneş görmeyen, serin bir yerde saklanmalıdır. Balısının düşük olduğu ortamlarda besin değerlerini yitirir. Balın doğal özelliklerini yitirmemesi için güneş ışığından ve sıcaktan uzak olması gerekir. Sıcak ortamlarda balın kimyasal yapısı bozulur ve kararmalar meydana gelir. 18-24 derece arasında kapağı kapalı bir şekilde korunmalıdır. Kapağı kapatılmadığında ortamdaki kokuları ve nemi kendine çekmektedir.
Bulaşık Süngerindeki Tehlike
Mutfak evde hijyene en çok dikkat ettiğimiz yerdir. Evdeki kaşık, tabak, bardak gibi mutfak eşyalarının ekstra temiz olmasını isteriz ve bunun için bol köpüklü bir bulaşık süngeri yardımıyla bu eşyaları temizlediğimizi düşünürüz. Mutfakta yapılan hatalar arasında bu süngerlerin deterjanla yıkandığı için temiz olduğunu düşünmemiz geliyor. Eşyalarımızı ve mutfağımızı bu süngerlerle temizlediğimizde aslında onları temizlemekten ziyade bakteri yağmuruna tutuyoruz. Süngerlerin içinde birçok bakteri birikir ve biz temizlik yaptığımızı sanırken etrafa mikroplar yayarız. Süngerlerin içinde biriken bu bakteriler yıkamayla ya da deterjanla ölmezler. Onları öldürmenin tek yolu 120 F ısıya maruz bırakmaktır. Bu kadar yüksek ısıyı bulmak zor olacağı için bunları en az haftada bir değiştirmek gerekmektedir.
Az Pişmiş Et Ürünlerini Tüketmek
İnsanlar damak zevklerine göre az, orta, iyi pişmiş et tüketmektedir. Az pişmiş etler, ızgarada önü ve arkası iki buçuk dakika olmak üzere toplam beş dakika pişirilir. Bu pişirme tarzından dolayı etlerin içi kanlı ve çiğ kalmaktadır. Mutfakta yapılan hatalar içerisinde damak zevkine daha çok hitap ettiği için az pişmiş et tüketmektir. Isının etin içine ulaşması için 50 derecede pişirilmesi gerekmektedir. Et pişirilirken yeterli ısı olmazsa içindeki mikroplar ve parazitler ölmezler. Hayvandan insana geçen bu parazitler kusma, ishal, karın ağrısı gibi problemleri ortaya çıkarmaktadır .sağlığınızı korumak için etlerinizi pişirme yöntemine dikkat etmelisiniz. Uygun koşullarda pişirilmeden tüketilen etler sağlığınıza ciddi zararlar vereceklerdir.
Yemek Yapmadan Önce Elleri Yıkamamak
Elleri yıkamak artık konuşulmaması gereken mutfakta yapılan hatalar konusudur. Yine de hala ellerini yıkamayan varsa nasıl bir hata yaptığını anlatmakta fayda var. Ellerimiz en çok kullandığımız organlardır. Alışveriş, lavabo, kaşınma, tüm yüzeylere dokunma gibi bir durumda mikrop yuvası haline gelirler. Etrafa hastalık saçan ellerimizi sık sık yıkamamız gerekiyor. Yemek Yapmadan önce hijyenini sağlamadığımız ellerimiz yemeğe mikrop bulaştıracaktır ve ısı da ölmeyen mikroplar yemeği yiyen herkese geçecektir. Ellerimizi yıkamadan yemek koyacağımız tabaklara asla dokunmamalıyız.